Biobord

Biotalouskampus: Uutiskirje 2/2020

Uutiskirje 2/2020


Lämmin tervehdys Biotalouskampukselta!

Erikoinen vuosi on nostanut huoltovarmuuden ja lähellä tuotetun ruoan merkityksen aivan uudelle tasolle. Puhtaan, kotimaisen ruoan, uusiutuvan energian ja vesihuollon saatavuus ja tuotannon toimintavarmuus ovat normaalioloissa olleet monelle suomalaiselle itsestään selvyyksiä. Koronakriisi herätti huomaamaan näiden yhteiskuntamme toimivuuden kannalta avainasioiden haavoittuvuuden ja biotalouden osaajien tärkeyden huoltovarmuuden ylläpidossa.

Biotalouden asema tulee jatkossa entisestään korostumaan koronakriisin jälkeisessä jälleenrakennuksessa – niin EU:ssa kuin globaalistikin. Ilmastonmuutoksen torjumisen keskiössä on kyky tuottaa entistä useampaan loppukäyttöön sekä ekologisesti kestävästi että taloudellisesti kannattavasti biopohjaisia raaka-aineita. Suomalainen metsäosaaminen ja vahvasti kasvavat metsävaramme ovat ratkaisumahdollisuuksien ydintä. Samalla tavoin maatalouteen, uusiutuvan energian tuotantoon ja vesi-, ympäristö- ja hyönteistalouteen perustuvat uudet innovaatiot ja osaaminen tulevat olemaan yhä useamman yrityksen kehitystarpeita.

Biotalouskampuksella ollaan tulevaisuuden biotalouden syvässä päässä. Uusien teknologioiden ja erityisesti digitalisaation tuomien mahdollisuuksien rohkea hyödyntäminen on sekä JAMKin että POKEn toiminnalle ominaista, minkä myötä koronan edellyttämä digiloikkakin tehtiin kampuksellamme varsin ketterästi. Kaikkea inhimillisen kohtaamisen riemua ja hyötyä ei kuitenkaan pysty etänä ja avattarena kokemaan.

Tällä hetkellä koronasta johtuen ei tapahtumia ole suunnitteilla, mutta ajatukset ensi syksynä 2021 järjestettävään Biotalouskampuspäivään ovat jo mielessä. Tarkoitus on järjestää korona-ajan jälkeisistä Biotalouskampuspäivistä laaja tapahtuma, jossa voidaan esitellä Biotalouskampusta ja yritysyhteistyötä oikein olan takaa.

Rentouttavaa joulun aikaa! Uuteen vuoteen 2021 lähdetään toiveikkain ja kehityshakuisin mielin – yhteistyötä jatketaan!

Pekka Janhonen 062020

Pekka Janhonen, koulutusjohtaja POKE - Maa-, metsätalous- ja ympäristöala

lappmi_MThumb

Minna Lappalainen, johtaja JAMK Biotalousinstituutti


Poken kuulumisia

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston opiskelijamäärä on ollut hyvä vuoden 2020 aikana ja tuleva vuosi näyttää myös hyvältä. Poken luonnonvara-alan perustutkinto-opiskelijoita on joulukuun alussa ollut 270, joiden lisäksi 100 ammattitutkinto-opiskelijaa.

Poken opetus on pystytty järjestämään koko syksyn normaalisti, etäopetukseen ei ole ollut tarvetta siirtyä.

Koulutuksen osalla iso päänavaus on ollut lomittajille suunnatun koulutuksen aloitus syksyllä. Eri ryhmissä on ollut yli 30 lomittajaa opiskelemassa robottilypsyn ja maatalouskoneitten käyttötaitoa. Yhteistyö MELA:n ja lomatoimen yksiköitten kanssa on ollut hedelmällistä ja jatkosuunnitelmia ja koulutusvarauksia on tehty. Maatalousyritykset ovat olleet erittäin isossa asemassa koneiden saamisessa, josta kiitos mm. Valtralle, Hankkijalle, Turun KoneKeskukselle sekä Viitakoneelle.

Poken tulevan vuoden haasteena on kestävän kehityksen sertifikaatin uusiminen, jonka pohjatyö on aloitettu kuluvan vuoden aikana. Tavoitteena on, että sertifikaatti saadaan laajennettua koko kuntayhtymään. Tarvaalassa on ollut yhtäjaksoisesti kestävän kehityksen sertifikaatti vuodesta 2009 alkaen.


TurveHackathon on auki!

image

Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo lähtee yhdessä Kasvu Openin kanssa hakemaan Berner Oy:lle ja Tikalan Oy:lle uusia turpeen korvaavia ratkaisuja kasvualusta- ja maanparannustuotteisiin. Turpeen energiakäytöstä ja uusien turvekenttien avaamisesta luopuminen ovat osa EU-tason strategiaa, jolla pyritään vähentämään ilmastoon ja luontoon kohdistuvia vaikutuksia. EU on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä, Suomi jo vuoteen 2035.

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tervetuloa ratkomaan haastetta!

#turvehack #biopaavohack #biotalous #kestäväkehitys


Syvennä osaamistasi biotaloudessa ­– hae opiskelemaan YAMK-tutkintoa

Opi ennakoimaan biotalousalan kehitystä sekä kehittämään alan yritystoimintaa. Koulutuksessa perehdyt kestävän kehityksen teemoihin: ekologiseen, taloudelliseen, teknologiseen sekä kulttuurilliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen. Koulutus soveltuu niin luonnonvara-alan korkeakoulututkinnon suorittaneille kuin muilta aloilta korkeakoulusta valmistuneille, kuten insinööreille, tradenomeille ja restonomeille. Hae nyt, aloita tammikuussa.


Tarinoita ihmisistä, joita biotalous ja Tarvaala yhdistävät

Radio Keskisuomalaisessa pyörii parhaillaan ohjelmasarja biotaloudesta yhteistyössä JAMK Biotalousinstituutin kanssa. Biotaloudesta ja kestävästä kehityksestä keskustellaan Radio Keskisuomalaisen taajuudella 95,9 MHz aina maanantaisin klo 12:15. Ohjelman uusinta kuullaan keskiviikkoisin klo 18:15. Voit kuunnella lähetystä myös nettiradiosta www.radiokeskisuomalainen.fi.

Ohjelman podcastit löytyvät täältä.

Ohjelmasarjassa on tähän mennessä puhuttu muun muassa siitä, millainen hiilinielu suot parhaimmillaan ovat, Muita aiheita ovat olleet Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo, yritysyhteistyö ja liiketoimintamahdollisuudet sekä uusiutuva energia, testaus- ja tuotekehitystyö.

#jamk #jamkagrologi #agrologi #jamkbiotalous #biotalous #kestäväkehitys

Radio Keskisuomalainen


Osallistu DigiPelto-koulutushankkeen pienryhmiin

Haluatko parantaa peltomaan tuottavuutta ja edistää johtamisosaamista uusien teknologioiden avulla? Kiinnostaako peltomaan rakenteen ja kasvukunnon parantaminen, jossa hyödynnetään tietointensiivisiä teknologisia ratkaisuja? Entä edistää sadonlaatua hyödyntämällä moderneja työkaluja? Tai kehittää digitaalista tiedon hankintaa ja hallintaa?

Tervetuloa mukaan DigiPelto-koulutushankkeeseen! Järjestämme pienryhmäkoulutuksia, opintomatkoja, live-vierailuja sekä käytännönläheisiä demopäiviä keskisuomalaisilla pelloilla.

Lisätietoa: aitomaaseutu.fi/digipelto


Haluan tilata uutiskirjeen: Ohjeet uutiskirjeen tilaamiseen Biobord-foorumin kautta: Näin tilaat uutiskirjeen


Yhteystiedot:
Biotalouskampus.fi
Minna Lappalainen, Johtaja JAMK Biotalousinstituutti, etunimi.sukunimi@jamk.fi
Pekka Janhonen, Koulutusjohtaja Poke - Maa-, metsätalous- ja ympäristöala, etunimi.sukunimi@poke.fi
Jyrki Rahkonen, Elinkeinojohtaja Saarijärvi, etunimi.sukunimi@saarijarvi.fi
Olavi Nolte, Toimitusjohtaja SSYP Kiinteistöt, etunimi.sukunimi@ssypkiinteistot.fi


1 Like