Biobord

Biotalouskampus: Uutiskirje 1/2020

Uutiskirje 1/2020

Pääkirjoitus

Tervehdys kaikille ensimmäisen Biotalouskampuksen uutiskirjeen lukijoille.

Tämä vuosi 2020 on ollut merkittävä Biotalouskampuksella Saarijärven Tarvaalassa ja maailmalla. Biotalouskampus on nostanut valmiuksiaan toimia biotalousalan kehittäjänä ja toimijana monien eri hankkeiden sekä perustoimintojensa kautta. Biotalouskampus on saanut nostetta olemassaololleen koronaepidemian vauhdittamana, kun maailma on huomannut, miten riippuvaisia olemme perustuotannosta – liittyen elintarvikeraaka-aineisiin ja muihinkin tuotteisiin.

Biotalouskampuksen edustamat alat ovat niitä maailman tärkeimpiä – taata jokapäiväinen ruoka, puhdas ilma, vesi sekä ympäristö. Osaajia tarvitaan yhä enemmän ja osaamisvaatimukset nousevat. Sitä varten toteutamme korkealaatuista opetusta sekä ammatillisessa että ammattikorkeakoulutuksessa. Mahdollisuudet ovat rajattomat, koska kaikkea kestävällä tavalla luonnon tuottokykyä hyödyntävää ei ole vielä keksittykään. Ja osassa maailmaa olisi erinomainen tulos päästä sille tasolle, jota suomalainen osaaminen edustaa. Meillä on tehtävää myös kansainvälisesti.

Biotalouskampuksen yli 600:n joukko henkilökuntaa ja opiskelijoita tulee tekemään parhaansa biotalouden kehittämisessä, mistä Biotalouskampuksen uutiskirjeiden kautta viestitetään.

Pekka Janhonen 062020

Pekka Janhonen, koulutusjohtaja POKE - Maa-, metsätalous- ja ympäristöala

lappmi_MThumb

Minna Lappalainen, johtaja JAMK Biotalousinstituutti


Luonnonvarakeskus, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto tiivistävät yhteistyötä

Yhteistyöllä tavoittellaan osaamisen vahvistamista erityisesti liiketoiminnan, innovaatiotoiminnan ja yrittäjyyden alueella osana kierto- ja biotalouden kokonaisuutta. Tutustu tiedotteeseen JAMK:n sivuilla


Opetusmetsäsopimus POKEn ja Metsähallituksen kanssa syntymässä

Opetusmetsäsopimuksia uusitaan paraikaa ja tavoitteena on että uusi opetusmetsäsopimus POKEn ja Metsähallituksen kanssa alkaa 1.1.2021. Sopimus kattaa 699,5 ha:n alueen. Sopimuksen puitteissa POKE ja myös Biotalouskampus voi käyttää metsiä opetustarkoituksiin. Sopimus turvaa metsäalan koulutuksen ja mahdollistaa myös muita koulutukseen liittyviä toimintoja.


Maaseutuyrittäjille runsaasti tietoa tarjolla

Maatilayrittäjien verkostoituminen ja toinen toisiltaan oppiminen olivat ydintavoitteita, kun Matadigi-hankkeessa testattiin tähän soveltuvia digitaalisia menetelmiä. Virtuaalinen navettavierailu, vuorovaikutteiset työpajat ja keskustelut asiantuntijoiden kanssa, ja omien kokemusten jakaminen vaikkapa videoiden avulla osoittautuivat mainioiksi tavoiksi toimia. Hankkeen julkaisuun on koottu parhaat vinkit ja käytänteet näiden toteuttamiseen – hyvää kannattaa hetki odottaa: julkaisu on saatavilla syksyllä 2020. Siihen saakka voit käydä tutustumassa englanninkieliseen esitykseen kokemuksista (Tarvitset katseluun salasanan: 5J*^D$x8)

Hevostalous_2

Hevostalouden infot huhtikuussa keräsivät paljon kiinnostuneita. Jos et niihin silloin ehtinyt osallistua, ei hätää: tallenteet löytyvät Päämäärätietoisesti uutta liiketoimintaa pohjoiseen Keski-Suomeen (Pämä) –hankkeen sivuilta. Sieltä löytyy myös videoita esimerkiksi pienteurastamotoiminnasta, luomumansikan viljelystä, luontoliikunta- ja luontomatkailupalveuista ja paljon muuta.

Lampureille ja lammastaloudesta kiinnostuneille löytyy runsaasti tietoa vaikkapa webinaarien muodossa Lammastalouden tuotannontekijät –hankkeen materiaaleista. Tarjolla on myös opintomatkoja ja tilatutustumisia tänä kesänä kokoontumisrajoitukset huomioiden. Tutustu tarkemmin hankkeeseen!


Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavo on myös yrittäjiä varten

Kevään mittaan on järjestetty kaksi kertaa viikossa yrittäjäkahveja, joissa on jaettu tietoa yrittäjille tarjolla olevista korona-ajan tukimuodoista. Yrittäjäkahvit jatkuvat kesäkuussa esimerkiksi nuorten yrittäjyyden ja kesätöiden merkeissä. Tulevat tapahtumat ja aiempien tilaisuuksien tallenteet löydät BioPaavon sivuilta.

Seuraa BioPaavoa myös Facebookissa!


Biotalouden osaajaksi - hae opiskelemaan agrologiksi 2. - 16.9.

Opiskele biotalouden osaajaksi JAMKin agrologikoulutuksen monimuotototeutuksessa ja opi tekemään kannattavaa liiketoimintaa luonnon ehdoilla. Uusiutuva energia, puhdas luonto ja luonnon moninaisuus ovat lähellä agrologin sydäntä.

Seuraa myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (Agrologi YAMK) haun alkua syksyllä!


5G maatalouden tukena - osallistu 11.6. webinaariin

Tarvaala smart rural

Saarijärven Tarvaalaan rakennetaan Suomen ensimmäinen maatalouden 5G-pilottiverkko. Tervetuloa keskustelemaan, millainen testausympäristö palvelisi yritystäsi parhaiten. Ilmoittautumisen ja tapahtuman tiedot löydät JAMKin sivuilta!


Biotalouskampuspäivä 12.9.2020

Biotalouskampuspäivä_lehmä ja possu_2

Biotalouskampuspäivän teemana on Green Tarvaala. Samalla viikolla tapahtuu paljon muutakin, seuraa tapahtumia Biotalouskampuksen sivuilta! Sivun kautta pääset myös ilmoittautumaan näytteilleasettajaksi!


Haluan tilata uutiskirjeen:
Uutiskirjeen tilaaminen onnistuu Biobord-foorumille rekisteröitymisen jälkeen. Pikaohjeista saat apua rekisteröitymiseen.
Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua foorumille ja tilata uutiskirjeen merkitsemällä Uutiskirje-kategorian tarkkailtavaksi seuraavan ohjeen mukaisesti.


Yhteystiedot:
Biotalouskampus.fi
Minna Lappalainen, Johtaja JAMK Biotalousinstituutti, etunimi.sukunimi@jamk.fi
Pekka Janhonen, Koulutusjohtaja POKE - Maa-, metsätalous- ja ympäristöala, etunimi.sukunimi@poke.fi
Jyrki Rahkonen, Elinkeinojohtaja Saarijärvi, etunimi.sukunimi@saarijarvi.fi
Olavi Nolte, Toimitusjohtaja SSYP Kiinteistöt, etunimi.sukunimi@ssypkiinteistot.fi
Tuumalantie 17 ja Uuraistentie 240, 43130 Tarvaala (Saarijärvi)


@Biotalouskampus_staff @Pohjoinen_Pooli @Bisnes_Academy @Yritysten_ymparistovastuullisuusverkoston_ydintiimi

2 Likes